Jump to content

Milyen világítás kell az akváriumba?

2014. 05. 13. 10:59

Az akvárium helyes és megfelelő megvilágításával megfelelő hidrokémiai üzemmód jön létre az akváriumban, és optimális feltételek alakulnak ki a növények és a díszhalak számára. Azonban a közvetlen napfény okozta intenzív megvilágítás esetén a fotoszintézis folyamata felgyorsul, különösen a sűrű növényzettel rendelkező akváriumok esetén, ami erősen növeli a víz pH értékét és okozhatja a díszhalak pusztulását. A reggeli órák előtt viszont oxigénhiány áll be a vízben nagy mennyiségű szén-dioxid felhalmozódását okozva, amely vezethet halak fulladásos vagy mérgezéses pusztulásához.

Intenzív napfény megvilágítás esetén felborul a hőmérséklet egyensúly, ami különösen jellemző a nyári napokon, amikor a víz hőmérséklete az akváriumban a nap folyamán 30 °C-ra vagy többre is emelkedhet, este viszont 18-20 °C-ra süllyed.

A legtöbb akvarista felső mesterséges világítást használ, és a reflektort az akvárium elülső falához húzzák. Különböző hagyományos izzókat alkalmaznak, vagy fehér fényű (BS) fénycsöveket, valamint meleg fehér fényt (MRF). Szakértők szerint az ajánlott megvilágítási szint: 20-60 lumen/ liter megvilágítás (kb. 2-4 Watt fény 4,5 liter vízre), 8-12 óra / nap időtartamban.

A világítás időtartamát, legjobb ha kikísérletezzük, ugyanis nem mindegy hogy milyen magas az akvárium és a neon mennyire tud az akvárium aljára levilágítani. Fóliával, alufóliával, tükörrel, vagy egy fehér háttérrel növelhetjük a fényerőt.

Az izzólámpákat különbözőképpen és különböző formában szerelik fel. Ennek köszönhetően a díszhalak teljes pompájukban mutatják meg magukat az akvaristáknak, az aljzatba beültetett növényzet felfele nő, a felszínen élő növényzet szintén tökéletesen fejlődik, megvédve az ivadékokat a felnőtt halaktól, és az utóbbiakat a harcias szomszédoktól.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/akvafarm.hu