Jump to content

Teknőst vennék, de milyet?

2014. 05. 14. 17:09

Hazánkban egyre inkább nő a teknőstartók száma, mely nem csupán e hüllők szépségének tudható be. Tartásuk egyszerű, csendesek, nyugalmat sugároznak, és emellett nem jelentenek komolyabb költséget sem. Ugyanakkor a kutyákkal és macskákkal ellentétben nem teszik tönkre a lakás bútorait, nem piszkítanak oda, ahová nem kéne, és még sétáltatni sem kell őket. Emellett védőoltásra sincs szükség, és mivel a legtöbb faj elég kevés és olcsó- eledelt fogyaszt, jóval kisebb költséget jelentenek.

A teknősök tartása - legyen szó akár vízi, akár szárazföldi fajról - nem jár nagy munkával, csupán élőhelyüket kell tisztán tartani, erre a célra azonban már számtalan berendezés segítségünkre lehet. De vajon milyen teknőst válasszon egy kezdő állattartó? Először is el kell dönteni, mennyi pénzt és helyet tudunk szánni kis kedvencünkre. A szárazföldi teknősök jóval drágábbak, mint vízben élő társaik, nem beszélve méreteikről, és igényeikről.

A vízben élő teknősök kevésbé igényesek, egy jól kialakított terráriumon kívül nem igényelnek nagyobb mozgásterületet, s méretük is jóval kisebb, mint szárazföldi rokonaiké. Ha méret szerint választunk, akkor elég széles skálán mozoghatunk, hiszen fajtól függően 9 cm-től, akár 66 cm-ig is megnőhetnek.

A teknősök nem kényes állatok, de semmiféleképpen ne tartsuk őket műanyag kádban. A különböző díszállat kereskedésekben már nagyon olcsón kaphatunk terráriumot. Ennek a méretét a teknős nagyságának megfelelően kell kiválasztani.

A mélység legyen nagyjából 30-40 cm, a páncél növekedéséhez, mindenféleképpen szükséges a világítás, és természetesen egy napozórész, ahol kedvükre sütkérezhetnek. Szárazföldi teknősnél, ahogy növekszik, egyre nagyobb helyet kell biztosítanunk neki és legalább ilyen fontos, hogy legyen búvóhelye is.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/tekicsapat.hu