Jump to content

A hüllőknek is jár a szabadság

2014. 06. 16. 16:33

Itt a nyár, vele együtt a jó idő és a sok napfény. Ilyenkor a hüllőinknek is kijár a kerti „nyaralás”! Persze mindent csak módjával, hiszen ennek a tartásmódnak is megvannak a szigorú szabályai. Hazánkban az időjárás szabja meg, hogy pontosan mikor is tehetjük ki az állatokat a szabadtérre sütkérezni. Napoztatás előtt kísérjük figyelemmel az időjárás-előrejelzést, mert egy hirtelen lehűlés nagy károkat okozhat kisállatunk szervezetében. Hűvösebb idő esetében inkább tegyük vissza őket a szobai terráriumba!

A kinti tartásnak számos pozitív hatása van, hiszen tudjuk, hogy a napfény nélkülözhetetlen a hüllők számára is. Egyes megfigyelések szerint a napoztatott királysiklók utódai egészségesebbek, életerősebbek nem napozó társaik kicsinyeihez képest. A gyíkok számára különösen fontos a természetes napfény, aminek áldásos hatásait semmilyen mesterséges rásegítéssel nem tudjuk pótolni. Ráadásul a gyíkok és a kaméleonok örömmel csemegéznek a szabadban röpködő rovarokból, amelyek jóval magasabb ásványianyag-tartalommal rendelkeznek, mint a kereskedésekben kapható rovarok.

A sütkérezés közben nagyon fontos figyelnünk arra is, hogy a hüllők könnyen hőgutát kaphatnak, mivel nem tudnak izzadni. Ezért biztosítsunk számukra egy védett, árnyékos helyet is, ahová a legnagyobb melegben vissza tudnak húzódni.

Érdemes számításba vennünk a kertben ólálkodó ragadozókat is. A macska, a varjú, a holló, de még a szarka is megtámadhatja szeretett hüllőinket, ezért sose hagyjuk felügyelet nélkül őket!

Gondoskodjunk róla, hogy mindig legyen friss víz kisállataink előtt! Érdemes naponta többször ellenőrizni az itatókat, mivel a szabad levegőn nagyobb a párolgás mértéke. Szárazföldi teknősöknél figyeljünk, hogy ne legyen túl mély az itató edényke, mert az állat könnyen belefulladhat.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/haziallat.hu