Jump to content

Nem egyszerű a kerti tavak tisztántartása

2014. 06. 18. 11:52

Napjainkban a kerti tavak reneszánszát éljük, egyre több ház mellett található kisebb tavacska, benne halakkal. A különböző tóépítési reklámkiadványokban gyönyörű kristálytiszta vizű tavak láthatóak. Szinte sugárzik belőlük a tökéletesség, a legszigorúbb feng-shui előírásoknak megfelelés. Ennek köszönhetően sokan kedvet kapnak, és belevágnak kerti tó telepítésébe. Egy kerti tó azonban biológiailag is életre kel a vízzel való feltöltés után. A betelepített növények talajával, a halakkal és a környezetből azonnal érkező kisebb nagyobb élőlényekkel kialakul tavunk mikrovilága, önálló biotópja.

A tavak vízének tisztaságát a természetben a biológiai egyensúly biztosítja. Biológiailag egyensúlyban azonban csak a 2-3 m mély, több ezer köbméteres tavak tudnak kerülni. A legfontosabb lépést a tavunk építésekor a víztérfogathoz arányló növényzet és haltelepítéssel tudjuk megtenni.

A folyamatos karbantartás elsősorban a tó környékének, a víz felületének a levelektől, idegen tárgyaktól való megtisztításából, a vízszint szabályozásából, a halak megfelelő táplálásából tevődik össze. A víz tisztántartását azonban a folyamatosan, automatikusan működtetett szűrőrendszerekkel tudjuk csak biztosítani.

A szűrőrendszerek közös elven működnek. A tóban lévő kisebb nagyobb tárgyak (10 cm-0,1 mm átmérők között) mechanikus kiszűréséből, az ennél kisebb mikroszkopikus méretű algák biológiai kiszűréséből, a víznek oxigénnel való dúsítással történő visszaforgatásából áll a tevékenységük. Ezt kiegészíthetjük biológiai és kémiai szerek adagolásával, az iszap eltávolításával és esetleges UV sugaras csírátlanítással.

A szűrők közül a mechanikai szűrőket a hordóból kivéve, erős vízsugárral átmosva, a hálót folyóvízbe kézzel átgyúrva és átöblítve tisztíthatjuk ki. A szűrőkavicsot erős vízsugárral akár a hordóban is átmoshatjuk, ezt hetente célszerű elvégezni.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/haziallat.hu