Jump to content

Ismerjük fel a beteg halat

2014. 06. 24. 18:37

Itt a nyár, a nagy meleg, ilyenkor jóval több törődést igényelnek az akváriumban tartott halaink is. Azonban bármennyire is lelkiismeretesen foglalkozunk velük, így is elkerülhetetlenek a halbetegségek. Ezeket - mint minden betegséget - tüneteik alapján ismerjük fel. A tünetek egy része azonban általános. csak arra hívja fel a figyelmet, hogy valami nincsen rendben. Vannak azért speciális tünetek, amelyek konkrétan egy-egy betegségre utalnak. A betegségek egy részénél a tünetek csaknem egyik napról a másikra, esetleg még hamarabb alakulnak ki (heveny tünetek), más esetben csak lassan (étvágytalanság, lesoványodás - idült betegségek) fejlődnek ki.

Az általános tünetek közül lényegesebbek a szem (pupilla) opálossága, a szapora légző mozgások, az elálló kopoltyúfedők, az úszók homályossága, nyálkásodása (szürkés bevonat), a szakadozottsága, a különböző foltok megjelenése a testen, a pikkelyek "borzoltsága".

Általános tünet a magatartás megváltozása is, mely sokszor a legjellegzetesebb, különösen, ha már jól ismerjük a különböző halfajok megszokott mozgásait, viselkedését. Ilyenkor az úszás lassul, bizonytalanná, imbolygóvá válik.

A leggyakoribb díszhalbetegségek egyike a „fehérpont-betegség”, vagy ismertebb nevén a darakór melyet az Ichthyophtirius egysejtű élősködők okoznak. A betegséget az uszonyokon és a bőrön látható fehér pontokról lehet felismerni. Ez a betegség nagyon fertőző és haladéktalanul kezelést igényel.

A gombák és algák minden vízben előfordulnak, időszakos megszaporodásuk elsődleges, de más (pl. mechanikus sérülések) ártalmakkal együtt is betegségeket, elhullást idézhetnek elő. Ha a környezeti tényezők eltérnek az optimálistól, tömeges megbetegedések, halelhullások jelentkezhetnek. Ezeknek a hibáknak kiküszöbölése akváriumi viszonyok között sokkal egyszerűbb, mint tógazdasági haltenyésztésben (pl. vízcsere).

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/haziallat.hu