Jump to content

Sziámi harcoshal, avagy betta

2014. 07. 15. 14:53

A sziámi harcoshal (Betta splendens), vagy más néven betta Dél-Ázsiából a thaiföldi állóvizek lakója. 1892-ben jelent meg Európában, és azóta az egyik legkedveltebb díszhalnak számít. A labirinthalak családjába tartozik, amely család egyedeinek jellegzetessége a labirintkopoltyú, amellyel képes biztosítani számukra oxigénigényük egy részét a légköri levegőből.

A sziámi harcoshal hímjeinek különlegessége, hogy ha kifeszíti fátyolos úszóit, azok kört alkotnak. A nőstényeknek nincsenek ilyen hosszú úszóik. Gyönyörű színeivel, hullámzó, hosszú úszóival az akvárium éke.A hímek harciasak, ezért csak egyet szabad akváriumban tartani. Ha mégis több hím egyed kerül egy akváriumba, akkor nagyon nagy indokolt, mert nagy területet védenek. A két hím kis akváriumban való tartása az egyik pusztulásához vezethet, mert addig harcolnak egymással. Elnevezését is harcias viselkedése miatt kapta.

Tévhit az, hogy a sziámi harcoshalaknak kisméretű akvárium a megfelelő. Ez abból fakadhat, hogy eredeti élőhelyük sekély, rizsföldek sekély vizei. Emiatt az emberek azt gondolják, hogy számukra ez a megfelelő. Azt nem veszik számításba, hogy a rizsföldek hosszan elnyúló, több kilométeres területen nyúlnak el.Egy hím és egy nőstény sziámi harcoshal is minimum 40 literes akváriumot igényel tarkítva sok búvóhellyel, de az még jobb, ha két nőstény és egy sziámi harcoshalat tartanak egy 60 literes akváriumban.

Tartásukhoz elengedhetetlen a 25-26 Celsius-fokos víz, valamint az akvárium fedettsége, mert légköri levegőt „szívnak” be, és ha a környezet levegője hidegebb, mint a víz. bizony megfázhatnak. Figyelni kell arra, hogy a víz hőmérséklete ne legyen ingadozó, mert nem jól viselik ezek a halak. Levegőztetés nem feltétlenül szükséges, de a víz szűrése már igen. Zömében élőeleséget kapjon (szúnyoglárva és tubifex).

(Fotó:newluxuryfeed.com)