Jump to content

Sügerek az akváriumban

2014. 08. 04. 16:00

A legtöbb állatkereskedésben nem figyelmeztetik a sügerezni vágyó vásárlókat arról, hogy ezeknek a halaknak a tartása sok szabályt követel meg. Ismerni kell a halak természetes élőhelyét, életkörülményeit, viselkedését annak érdekében, hogy egy szép, nyugodt akváriumot tudjunk fenntartani.

Szakember tanácsát kikérve érdemes összeválogatni sügereink fajtáit.

A csontoshalak osztályának, sügér alakúak rendjének és a bölcsőszájú halfélék családjába tartozik a sügér. A kelet-afrikai Hasadékvölgyben, a Tanganyika- és Malawi tavakban található eredeti élőhelye. Itt több sügérfaj él egymás mellett békében. Ezekben a hatalmas vizekben sok természetes búvóhelyük van.

A sügértartásnál első legfontosabb feladatunk a megfelelő akvárium beszerzése. Mivel ezek a halak védik saját területüket, így nagyobb akváriumra van szükségünk. A nyugodtabb természetű faj kisebb csapata nyugodtan megél egy 150 literes akváriumban, míg a nagyobb fajtársaknak akár a 250 literes akvárium sem elegendő. Csapatban érdemes sügereket tartani, mert csapatos élőlények.

Az akvárium berendezésénél arra kell figyelnünk a legjobban, hogy az minél jobban hasonlítson eredeti élőhelyükhöz, vagyis az aljzat legyen nagy szemcséjű homok. A vízi növények telepítése nem ajánlatos, mert növényevő halfajról van szó, így szinte azonnal elfogyasztják az. Csak a kesernyésebb növénnyel érdemes próbálkozni.

Az akvárium berendezésekor figyelnünk kell a búvóhelyek kialakítására, amelyek legyenek egymástól távolabb és elkülönülőek. A mészkődarab elhelyezésével biztosítjuk halaink vizének keménységét, ugyanis eredeti élőhelyük vize nagyon kemény.

Nagyteljesítményű külső szűrőkkel biztosítani tudjuk a halak vizének oxigénellátását.

A sügerek a 22-26 fokos vízben érzik magukat a legjobban. Ez azt jelenti, hogy ősz és tavasz között biztosítani kell a víz fűtését, hogy a megfelelő hőmérsékletű legyen akváriumunk vize.

Lakásunk dísze lehet a sügerekkel benépesített akváriumunk, amelyet a sürgő-forgó színes halaink keltenek életre.

(Forrás: bloki.hu)