Jump to content

Költözik az akvárium

2014. 08. 30. 16:05

Egy költözés mindig nagy szervezést, sok előkészületet igényel. Ám, ha akváriumunk van, annak új helyre való szállítása egy külön feladat.

Az akváriumot és lakóit nem tudjuk bedobozolni, majd autóba tenni a dobozt és elszállítani új otthonunkba. A vízi életközösség igen kényes, ezért minimálisra kell csökkenteni a stresszt. Óvni kell állatainkat a szállítással járó hőmérsékletkülönbségtől, a halak szakszerűtlen kifogásától, az nagy hőmérsékletkülönbségtől a régi és az új víz esetében és az újratelepítéskor.

Ha a költözés során stressz éri a halakat betegség uralkodhat el rajtuk, drasztikusabb esetben pedig elhullás is jelentkezhet.

Egyik megoldás lehet, ha költöztető céget kérünk fel bútoraink, berendezési tárgyaink és akváriumunk szakszerű átszállítására.

Ha azonban mégis magunk kívánjuk ezt megoldani, akkor különösen nagy figyelmet kell szentelnünk az akváriumra.

Először a halakat szükséges eltávolítani egy kisebb tárolóba. Ha csak maximum 1-2 óra az út és az új lakhelyig, akkor a halakat műanyag zacskóba rakhatjuk, amelyben félig van víz. Mivel az utazás és az élőhelyük ideiglenes megzavarása stresszel jár, ezért ilyenkor ne etessük halainkat.

A halak akváriumból való elhelyezése után a szűrőrendszert is el lehet távolítani. Közben tegyünk félre vizet pihentetni (akár egy nappal a költözés előtt), hogy ha az új lakásba értünk fel tudjuk akváriumunkat tölteni és be tudjuk halaink számára rendezni.

A vízi növények gyökereit tartsuk nedvesen, és a legjobb, ha kézben szállítjuk, de vízzel feltöltött zacskóban vagy edénybe is rakhatjuk. Szereljük szét az akváriumot, és ha van, akkor az azt tartó bútort is.

A lehető legbiztonságosabb helyre téve szállítsuk új helyére magát az akváriumot, tartozékait és lakóit. Keressük meg annak új helyét, majd rendezzük be, töltsük fel a már előre elrakott pihentetett vízzel. 1-2 óra múlva halainkat is kiengedhetjük új helyükre.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: freeallimages.com)