Jump to content

Amerikai kaméleon

2014. 09. 30. 16:00

Zöld anoliszként vagy vöröstorkú anoliszként is ismerhetjük ezt a színét változtatni tudó gyíkfaj.

A zöld anolisz (Anolis carolinensis) az USA délkeleti partvidékén őshonos, a hüllők osztályába és a leguánfélék családjába tartozik.

A hobbisták által egyik leginkább kedvelt hüllő. Kis mérete, a fogság jó viselése, olcsósága és érdekes tulajdonságai miatt könnyű fogságban tartani. Mivel nem védett faj, így beszerezni sem nehéz.

A nőstény anolisz kb. 18 cm, míg a hím 22 cm hosszúságúra is megnő. A nemek megkülönböztetése lehetséges a toroklebeny vizsgálatával, amely a hímeknél szélesebb, nagyobb és vörös színű. Párzáskor használja is.
Azért nevezik amerikai kaméleonnak, mert a hőmérséklet változására színváltoztatással reagál.
Bár a terráriumban nagyon jól mutat, arra figyelni kell, hogy keveset legyen kézben.

A zöld anolisz számára ideális a 60x40x50 cm-es terrárium. Több hímet nem szabad együtt tartani, mert erősen védik a területüket. Célszerű vagy egyedül, vagy egy másik nemű példánnyal együtt tartani.
Mivel a természetben fákon él, így terráriumába is biztosítani kell mászóágakat, ha lehet minél többet, és búvóhelyeket is. Kedvelik az olyan terráriumot, ahol folyóvíz is van. Erre vannak speciálisan kialakított terráriumok. Ha erre nincs lehetőség, akkor egy nagyobb méretű itatótálat biztosítsunk. A terrárium aljára helyezzünk fakérget. Nappalra szükséges a 26-30 fokos hőmérséklet biztosítása, éjszakára elég a 20-22 fok. Emellett fontos a 70-80%-os páratartalom.

Az anolisz rovarokkal táplálkozik, amelyek közül a légy a kedvenc, de megeszi a tücsköket, pókokat, egyéb rovarokat is. Táplálékát szükséges vitaminnak kiegészíteni.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: reptiles4all.com)