Jump to content

Busák az USA-ban

2014. 10. 16. 16:00

A busa eredeti élőhelye Kína. A Kárpát-medencében nem őshonos halfaj, de folyóinkban és ritkábban tavainkban is elterjedt a folyamatos betelepítés miatt a pettyes- és fehér busa az 1960-as években.

Az Egyesült Amerikai Államokba azért telepítettek be pár száz busát az 1970-es években, hogy a vizek tisztulása természetes módon megoldódjon. Arra azonban nem számítottak, hogy amikor nagy áradások vannak, ez a halfaj egyik folyóból átúszik a másikba, és elszaporodik. Mára már sokmilliós az egyedszámuk és nemsoká elérik a Nagytavakat is.

A pettyes busa és a fehér busa kizárólag planktont fogyaszt, ezzel azonban veszélyeztetik az érzékenyebb ökoszisztémákat.

Az amerikai szakemberek igyekeznek megállítani a busa hódító útját úgy, hogy elektromos gátakat telepítenek a folyók közé. Egy másik megoldás, hogy betiltották az államok közötti halszállítást is, de már kimondottan busákra halálos mérgeken is dolgoznak.

Az egyik kutató az mondta, hogy akkor teszik a legjobbat és legtöbbet, ha minél több busát kifognak a vizekből, és jóízűen elfogyasztják a hal húsát, ami amúgy nagyon egészséges, mert csökkenti a vér koleszterinszintjét.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: pshe.eliveport.com)