Jump to content

Sepregetős garnéla

2014. 11. 02. 16:05

Az akváriumi életközösség tagjai közé tartozhatnak az édesvízi gerinctelenek. Ezeket az érdekes állatkákat könnyű tartani, jól viselik a különböző vízhőmérsékletet. Az édesvízi gerinctelenek egyik tagja lehet a sepregetős garnéla.

A sepregetős garnéla tudományos neve Atyopsis moluccensis, amely Ázsiában, Indiában, Srí Lankán, Thaiföldön, Szumátrán, Jáván, Balin, Borneón és a Fülöp-szigeteken honos gerinctelen, amelyek a megfelelő áramlású kisebb folyókat, patakokat kedvelik.

A 8-10 centiméteres rákok békés állatok, amelyek más állatokkal jól megférnek egy akváriumban. Azonban ne tartsuk együtt agresszív, nagytestű halakkal, esetleg olyanokkal, amelynek tápláléka lehet a garnélarák.
A talajon sepregetve gyűjtik össze az ételmaradékokat, innen is ered a nevük. Nem válogatósak, a vízből szűrik ki a tápanyagot.

Kedveli a dús növényzetű akváriumot, ahol sok a búvóhely és szereti az erős vízáramlást is. Kedveli az olyan helyeket, gyökereket, ahová felmászik és az erős áramlásba állva kiszűri a számára megfelelő élelmet. Első két pár lábukat apró szőrök borítják, amiket legyezőként kinyitva összegyűjtik a táplálékot.

Minimum 75 literes akvárium a megfelelő számára, ahová akár 4 rák is kerülhet. Kedvelik a 22-28 fokos vizet. Általában 2-5 évig élnek.

Sokféle színváltozata van, de a legáltalánosabbak a barnás színűek, amelyeknek oldalán és hátán vékony vörös csík fut végig. Ezen kívül van még zöldes, sárgás és vöröses színűek is, a csík nem is mindig látható a testükön. Színük függ a víz hőmérsékletétől és a hangulatuktól is. Vedlés után vöröses színűek.

A sepregető garnélák nemének megállapítás kifejlett korban egyszerű, ugyanis a hímeknek a harmadik pár lába sokkal erősebb. Szaporítani nehéz, az üzletekben is leginkább vadon fogott példányok vannak.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: wordpress.com)