Jump to content

Axolotl, a vízi kutya

2014. 11. 10. 16:00

Az axolotl azték nyelvből származik, amelynek jelentése vízi kutya. A halál és az újjászületés istenéhez köthető, vagyis Xolotlhoz.

A mexikói axolotl a kétéltűek osztályába, a farkos kétéltűek rendjében, a harántfogúgőte-félék családjának tagja.
Ez a kétéltű Mexikóban őshonos, de ma már élőhelyének nagy részéről eltűnt, így veszélyeztetett fajnak minősül.
Sötét szürke alapszínű testén elmosódott foltok vannak, a hasa pedig világosabb szürke. Van más színváltozata is, úgymint fehér, sárga, fekete és foltos is, amelyeket már kitenyésztettek.

Ez az éjszaka aktív kétéltű a hideg és oxigéndús vizet kedveli, az akvárium alján tartózkodik sokat.
Az axolotlnak van egy érdekessége, méghozzá az, hogy több pár kopoltyúja felnőtt korára is megmarad. Ha a hely, ahol él mégis kiszáradna, akkor megválik a kopoltyúktól és képes a tüdővel való légzésre is, ezt nevezik neoténiának.

Hossza 28-30 cm lehet. Feje lapos és széles. Megnyúlt törzse van, farka oldalról lapított. Rövid végtagjai vannak, amelyek közül a mellső lábain 4, a hátsókon pedig 5 ujj van. Fényérzékeny bőre mirigyekben gazdag. Fogai a gyomorszájnál találhatóak, a zsákmányt beszippantja. A mexikói axolotl akár 25 évig is él.

Tartása nem bonyolult, mert semmi speciálisan előkészített vizet nem igényelnek. A medencéje minimum 50x100 cm-es legyen, így elég mozgástere lesz az állatnak. 20-25 cm vízmagasság szükséges. Amire viszont nagyon oda kell figyelni, az a víz tisztasága. Fontos az akváriumszűrő, de lehet alkalmazni a talajszűrőt is. hetente legalább a víz 10-15%-át cseréljük ki.

Az akváriumba lehet követ és faágakat tenni, de vastag talajréteg is alkalmazható. A növények legyenek erős gyökerűek. Speciális megvilágítás sem kell, azonban búvóhely szükséges.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: fenyfacan.wordpress.com)