Jump to content

Kékrák

2014. 11. 10. 16:05

Kubai kékrák annak a ráknak neve, amelyik a legkedveltebb és leginkább megtalálható az állatkereskedésekben.

A kubai világító kékrák kb. 8 cm hosszú. Egy rák tartásához legalább 20-25 literes akvárium vagy terrárium a megfelelő, amit minimum 20-25 liter vízzel kell feltölteni. Érdemes száraz részt is kialakítani az állat számára, ahol napozni is tud. Szűrő és vízmelegítő is szükséges, a légpumpával pedig a levegőztetés megoldható. Mivel szeretik megdézsmálni a növényeket, így az olcsóbbakat érdemes betelepíteni helyére. A terrárium, akvárium legyen fedett.

A növényeknél sokkal jobban kedveli a világító kékrák a tubifexet és a szúnyoglárvát, mivel naponta kínáljuk is meg. Adhatunk neki zöld hajtásokat is és a lisztkukacért is odavannak.

A 25-26 fokos tiszta vizet kedveli, erre nagyon kényes, ezért fontos a szűrő használata. Gondoskodjunk arról, hogy ne etessük túl az állatot, mert az el nem fogyasztott étel bomlásnak indul, és szennyezni fogja a medence vizét.
Nagyon fontos, hogy vedlés idején biztosítsuk számára a nyugalmat, ugyanis vedlés után nem keményedik meg azonnal az új páncél, így nagyobb az esély bármilyen nemű sérüléshez, amibe akár bele is pusztulhat az állat.

A rákok egyedül élnek, magányosan, nagyon védik területüket, ezért nem is érdemes többet egy helyen tartani.
Vannak nyugodtabb és az állandóan mozgásban lévő példányok is. Mindegyikük külön egyéniség. Alapvetően ragadozó állat, így minden más élőlényt prédának tekint. Ezért ha ébren akarjuk tartani vadászösztönét, néha 1-1 guppival meglephetjük.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: garnalenforum.be)