Jump to content

Szivárványos guppi

2014. 12. 08. 09:05

Az akváriumok gyakori lakója, a kezdő akvaristák számára is alkalmas hal, amely az egyik legigénytelenebb fajta. Talán éppen emiatt olyan kedvelt hazánkban.

Tartásuk könnyű, nem igényelnek túl nagy figyelmet, de ha szaporítani szeretnénk, akkor oda kell figyelnünk, mert képesek az elevenen született utódjaikat felfalni. Ez ellen úgy tehetünk, hogy sűrű növényzettel ültetjük be a medencét, hogy az ivadékok eltudjanak bújni. A másik megoldás pedig az, amikor a nőstény halat átrakjuk egy szaporító akváriumba. Szülés után az anyát visszahelyezzük eredeti helyére, az ivadékok pedig maradnak a másik akváriumban. Szapora halfaj, akár 4-6 hetente kb. 10 kicsit képesek a világra hozni.

Ezek a halak tényleg nem túl igényesek. A 18 fokos vizet is elviselik, de a 26 és az akár ennél magasabb hőmérsékletű vízben is megél. Mindenevő, de az eleven táplálékot kimondottan kedvelik: tubifex, szúnyoglárva. Kb. 2-3 évig élnek.Bár nincsenek nagy igényeik, de a szűrő használata nem árt, ugyanis a guppi érzékeny az oxigénhiányra. Túl sok guppi nem ajánlott egy akváriumban.

Őshazája Venezuela, Trinidad, Tobago, Guyana, Barbados, azonban mára már számos helyre betelepítették.

A nőstényt és a hím guppi között könnyű különbséget tenni, hiszen a hímek tarkák és jóval kisebbek, mint a nőstények. A hímek 3-4 cm hosszúak, a nőstények elérhetik akár a 8 cm-t is. Mára már sok színváltozata van, a tenyésztők a hímek farkúszójának alakja szerint osztályokba sorolják.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: hotdog.hu)