Jump to content

Teleltetés teknőséknél

2014. 12. 21. 11:26

A természetben a hüllők télen nyugalmi állapotban pihenve vészelik át, vagyis hibernálódnak. Életfunkcióik lelassulnak, testhőmérsékletük lehűl, légzésük és szívverésük lelassul, nem esznek, és nem mozognak. A terráriumi teknősöknél máshogy zajlik ez. Hogyan?

A lakásban, mesterséges körülmények között tartott teknősök életében nem muszáj a teleltetést beiktatni csak akkor, ha szaporítani szeretnénk az állatokat. Valamint fontos tényező, hogy ha mégis teleltetjük, akkor a nyugalmi időszaknak megfelelő körülményeket biztosítani tudjuk, mert különben akár veszélyes is lehet ez az állapot. Mire kell gondolni?

Ha lesüllyed a hőmérséklet 2 fok alá a teleltetési helyen, akár fagyási sérüléseket is szenvedhet az állat. A szárazföldi teknősök már az 5 Celsius fokra is érzékenyek, nehogy a még alacsonyabbra. Ugyanilyen veszélyes a túl magas hőmérséklet, ami viszont testsúlycsökkenést idézhet elő. Az anyagcsere a meleg hatására felgyorsul, azonban a teknős ebben az állapotban nem vesz megához táplálékot és saját zsírkészletét éli fel.

A téli álomból felébredő állatokra jellemző az étvágytalanság, vagyis a posthibernációs anorexia. A teknősök étvágya csak fokozatosan tér vissza, több napig tarthat ez az állapot. Ha már hetekig elhúzódik, akkor állatorvosi segítség szükséges. Ennek kialakulása a nem megfelelő ébresztés, a nem megfelelő fény, hőmérséklet és pártartalom lehet. A teknősöknél az étvágytalanságot okozhatja valamilyen szövődmény is, ennek kiderítése szintén állatorvos feladata.

Ha mindenáron teleltetni szeretnénk állatunkat, feltétlenül kérjük ki szakember véleményét és tanácsát.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: bloggingora.com)