Jump to content

Csípik egymást és a tágas akváriumot

2015. 02. 24. 09:00

Jó ideig uralkodtak felettünk és főleg szerencsétlen halak felett a gömbakváriumok. Aztán amennyire kedvelt volt, annyira lett az akvarisztika mumusa. Ma már nem dívik sőt!

Ha egy tenyésztőtől, vagy állatkereskedésből megfelelő méretű, berendezésű akváriumba kerül egy halacska, összeteheti az uszonyait. Habár elélnek üvegedényekben is, de általában éppen a szoba, a lakás díszeként központi helyre telepítjük vízi kedvenceink helyét. Így hát nem mindegy mit látnak a vendégek.

Vajon a lakásunk komfortossága és annak környezete befolyással bír az akvárium lakóira? A válasz egybehangzóan igen. Ezt ráadásul szakemberek állítják, akik megfigyelték a halakat. Arra a következtetésre jutottak, hogy az akvárium nagysága és berendezése nagy hatással van az ott élőkre. A kutatásba fiatal citromsügér egyedeit használták fel. A kisebb méretű akváriumban ezek a halak nem bírták ki, hogy csipkelődés nélkül elússzanak társaik mellet, azonban a jóval nagyobb, – 400 literes medencében – amely tele volt búvóhelyekkel, sokkal kevesebb volt bármilyen atrocitás.

Erre magyarázat lehet, az ingerszegény környezet által kiváltott unalom és annak elűzése, vagyis társaik csipkedése.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: nigro.hu)