Jump to content

Algaevők

2015. 02. 27. 16:05

A vízi csigákon kívül van néhány algával táplálkozó hal. De semelyik akvarista ne gondolja, hogy így maximálisan fel lehet venni az algásodással venni a küzdelmet.

A legtöbb akvárium lakója között megtalálható algaevő. Természetesen azért telepítik be ezeket a halakat, mert ezzel is kordában szeretnék tartani a medencében eluralkodni kívánó algákat. Valóban sok algát fogyasztanak ezek a halak, ám ha nem elegendő az alga számukra, akkor a betelepített drága vízinövényeket ugyanúgy megeszik. Az algaevőknek nem is feladata, hogy az algákat kiirtsa, az az akvarista feladata ez.

A legkedveltebb algaevő harcsa a Corydoras család tagjai. A többi algaevőtől könnyű megkülönböztetni, hiszen csontos pajzsaik, kinövéseik, olykor teljesen csupasz testük jól mutatja eltérésüket. A páncélos harcsa az egyik legklasszikusabb hala. Dél-Amerikából származik, 2-2,5 cm nagyságú.

A másik leggyakrabban tartott algázók a tepsifejű harcsák, vagyis Loricariidae családja. Szintén Dél-Amerikából származnak. Legtöbbjük bőrét csontpajzsok borítják. Lapos a testük, testük első része szélesebb a magasságánál. Nincs mindegyik fajnál zsírúszó. A tiszta és gyors folyású vizeket kedvelik, olykor azonban álló vizekben is megtalálhatók. Kényesek a víz tisztaságára. Táplálékuk nagy része növényi eredetű, de nem lehet elhagyni a zöldeleséget.

Szintén nagyon kedvelt harcsa az ancinak becézett Ancistrius. Nem túl szép halak. Nem nehéz tartani, de arra figyelni kell, hogy le legyen fedve az akvárium, mert képes kimászni onnan. A hímek fején kinövés található, ez a nőstények fejéről hiányzik, vagyis a nemek megkülönböztetése igen könnyű. Dél-Amerika északi és középső részéből származik.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: poissons-exo.com)