Jump to content

Madagaszkári óriás nappali gekkó – 1. rész

2015. 03. 09. 16:00

A hüllőtartók kedvelik a madagaszkári óriás nappali gekkót, mert nevéhez méltóan nappal aktív állat. Sokak számára ez nagyon vonzó. Ismerjük meg ezt a gekkót!

Ahhoz, hogy ez a faj teljes életet élhessen a terrárium falai között, nagyon nagy odafigyelést igényel.

A madagaszkári óriás nappali gekkó latin neve Phelsuma grandis. Élnekzöld színe hátán piros foltokkal tarkított. Színváltoztató képességének köszönhetően szinte a teljes színskálát képes produkálni. A kifejlett hím példány testhossza akár 30 cm is lehet, a nőstény azonban kisebb és feje is keskenyebb.

Ennek a gekkónak is visszanő a farka, amennyiben az sérülés vagy menekülés közben leszakadna. Más gekkókhoz hasonlóan a madagaszkári óriás is vedlik. Sőt míg növő félben van, akár hetente megválik szűk bőrétől. Kifejlett példányokra a vedlés már csak havonta, kéthavonta jellemző. Színe ilyenkor opálossá válik, végül pedig már szinte teljesen fehér. Az orrnál felválik a levetni való bőr és csak utána tudnak megszabadulni a szűk „ruhától”.

Ahhoz, hogy színe teljes pompában ragyogjon, egészséges élénk színű legyen, biztosítani kell helyén a lehető legtermészetesebb környezetet. Ezek az állatok ugyanis akár 10 évig is élnek. Ha több gekkót szeretnénk egy terráriumban, akkor egy hím és több nőstény javasolt, vagy pedig párban tartható. Azonban, ha van egy állatra elegendő időnk, akkor egyedül is jól elvan.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)