Jump to content

Élettársi viszony

2015. 03. 12. 16:05

Tengeri akváriumokban szinte biztos előfordul a Némó animációs film óta még jobban kedvelt hal, a bohóchal. Szép és jópofa kis halacska, amely szimbiózisban él egy másik állattal.

A korallsügérek közé tartozó bohóchal szoros kapcsolatot ápol virágállattal, vagy más néven tengeri rózsával. A veszedelmes virágállat a bohóchal számára pont a védelmet biztosítja. A nem túl nagy testű (fajtól függően 7-17 cm) hal állandóan a megálljt parancsoló tengeri rózsa közelében úszkál, hiszen természetes közegükben állandó veszélynek van kitéve. Nem csoda, hiszen élénk narancssárga színe igazán figyelemfelkeltő, de biztonságban lehet a virágállat mellett. Pedig a tengeri rózsa halálos mérgű, csakhogy nem a bohóchal számára.

Szakemberek sem tudják, hogy a tengeri rózsa miért nem fogja el a bohóchalat épp úgy, mint más halfajokat. Az sem tisztázott, hogyan különbözteti meg a többi haltól a kis pizsamás halat. Azt viszont már megfigyelték, hogy mielőtt kialakul a bohóchal és a tengeri rózsa közötti szimbiózis, megismerkednek egymással az állatok. A kis hal kerülgeti a tengeri rózsát, ajándékkal kedveskedik a virágállatnak, szájában ételt hord a rózsához. Nem tudni, hogy valóban megeteti finom falatokkal a rózsát, de tény, hogy a barátság kialakulása után is hordja a táplálékot a virágállatnak. Esetleg a tengeri rózsa védelmében és nyugalomban kívánja azt elfogyasztani?

Valamiféle kémiai kapcsolat van közöttük, mert kísérletek bizonyították, hogy más halfajt elfogyasztott a rózsa, sőt legyengült bohóchalat is, de az elpusztult bohóchal nem kellett a virágállatnak.

Gohar vizsgálatai azt mutatták, hogy a tengeri rózsa addig színtelen volt, míg egyedül élt környezetében, vagy más halfajok úszkáltak a közelében. Ám amikor bohóchal érkezett közelébe, akkor a rózsa fokozatosan kiszínesedett, a barátság megkötése után pedig egyenesen tapogatókoszorújának széttárásával fogadta élettársát.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: napivaganysag.blog.hu)