Jump to content

Tekibajok – 4. rész

2015. 04. 05. 09:00

Összegyűjtöttünk jó néhány olyan betegséget, fertőzést, amely a teknősök között ütheti fel a fejét. Lássuk a betegségeket!

A teknőspáncél puhulása következtében az gumiszerű, deformálható és benyomható. Kiváltója a rachitisz vitaminhiány. Az állat szervezetében nem elegendő a kalcium és a napozás hiánya is okozatja. Ebben az esetben sokkal jobban figyelni kell a teljes értékű étrend biztosítására, a vitaminokra, az UV sugarak jótékony hatására.

Ha a terrárium túl szűk élettér több állat számára, olyakor előfordul, hogy fizikai sérüléseket szenvednek a teknősök. Párzáskor is találkozhatunk vérző, bőrhiányos felületekkel teknősünkön. A sebeket fertőtleníteni szükséges és a sebesült állatot el kell különíteni a többitől.

Ha páncélosunk túl gyakran tartja csukva a szemét, piros, váladék gyűlik össze a szemzugban, akkor elképzelhető, hogy valamilyen idegen test került az állat szemébe, de fertőzést is kaphatott vagy pedig túl hideg a környezete. Az állatot célszerű a többitől elkülöníteni és 30 fokos kamillateás vízben úsztatni. Nem árt állatorvosi konzultáció sem.

Mesterséges körülmények között tartva létezhet olyan, hogy a nőstény nem talál olyan helyet, amelyet megfelelőnek vél tojásainak lerakásához. Amikor sokáig visszatartja a tojásokat, akkor betegséghez vezethet az állapot, súlyos esetben a teknős el is pusztulhat. Feltétlenül orvosi segítségre van szüksége az állatnak.

A szalmonella pedig az a fertőzés, amelyet emberek kaphatnak el a teknőstől. A teknősünkkel való foglalkozás utáni alapos kézmosással ez könnyen megelőzhető.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó:nagykaland.com)