Jump to content

A hüllőtartás veszélyei

2015. 04. 16. 16:00

Habár a hüllők tartása egyre népszerűbb, de a kisállattartók csak 3%-a foglalkozik valamilyen hüllővel. Az emberre ártalmas kórokozókat is hordozhatnak ezek az állatok.

A legnagyobb veszélyt az emberekre nézve a szalmonella jelenti. Az 5 év alatti gyermekeknek, vagy azoknak, akiknek immunrendszere gyenge, betegség miatt legyengült a szervezetük, kerüljék a hüllőkkel való bármilyen kapcsolatot, ugyanis ezek az emberek az átlagnál könnyebben kaphatják el a szalmonellát.

A hüllő általi szalmonella bakteriális úton terjed. Máshonnan is elkaphatjuk ezt a fertőzést, de leginkább hüllők terjesztik. Ha bármilyen betegség felmerül, fordulj orvoshoz és vele közöld, hogy hüllőt tartasz. A szalmonella bármelyik hüllőnél jelentkezhet, és a fertőzés egyáltalán nem látszik. A hüllőkön kívül a kétéltűek is hordozhatják a betegséget.

Hogyan védekezhetünk a kedvencek által terjesztett szalmonella ellen? A legdrasztikusabb, ám egyben a leghatékonyabb módszer, ha nem tartunk hüllőt vagy kétéltűt otthonunkban. Egy másik hatékony védekezés az, ha alaposan megmossuk a kezünket, miután megfogtuk hüllőnket. Érdemes néhány szabályt betartani. Amerre a hüllő járt, azt a felületet tisztítsuk meg. Ne engedjük hüllőnket semmilyen élelmiszer közelébe. Arra a környékre, ahol mi a mindennapi tevékenységeinket folytatjuk, ne engedjük az állatot. Kedvenced ellátásához ne használj semmilyen konyhai eszközt sem. Az állat terráriumának kimosása után figyelj arra, hogy a kádat is fertőtlenítsd.

Ha ezeket a szabályokat betartjuk, akkor a szalmonella veszély nem fenyegethet bennünket.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: