Jump to content

Tűzhal

2015. 04. 23. 16:05

A tengeri akváriumok egyik kedvelt lakója a tűzhal, vagy más néven pulykahal.


Eredeti őshazája a Vörös-tenger és az Indiai-óceán.

A mesterséges tengervízben is jól tartható hal igazán szívós. Teste zömök kb. 20 cm nagyságú, teste vörösesbarna csíkokkal tarkított. Hatalmas szája van és a mellúszója is nagy a testéhez képest. Úszósugarai erősek, hátúszója szabdalt, hosszúak és méregmiriggyel ellátott. Átlátszó farokúszója kék és fekete sávos. Szemei felett olyan kinövések vannak, amely úgy tűnik, mintha valami szerv lenne.

Nem mindegy, hogy tengeri akváriumban milyen halak társaságába engedjük a tűzhalat. Csak a nagyobb testű halak jöhetnek számításba, mert a kisebbeket potenciális táplálékként kezel.

A tengeri akváriumban a tűzhal számára biztosítani kell függőleges sziklafalat és/vagy barlangot, mert eredeti élőhelyén fejjel lefelé lebeg, csak úszóit lebegteti.

Nagy szájával beszippantja az arra úszó zsákmányát. Mesterséges tartásánál is az élő eleséget alkalmazzuk, mert ha már feldarabolt táplálékot adunk, akkor ki kell várni, amíg rácsap. Sokat kell mozgatni, hiszen az élő, mozgó eleség a tápláléka.

Éppen ezért óvatosan kell bánni a tűzhallal. Ha valamiért mégis a kezünkbe fúródna tüskéje, azonnal engedjünk a sebre olyan forró vizet, amit képes elbírni a bőr, ugyanis hő hatásra gyorsan bomlik a méreganyag. Fél órás áztatás után nem árt orvoshoz fordulni. A mesterséges körülmények között tartott tűzhal méreganyagának erőssége jelentősen csökkent.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: morgh-us.deviantart.com)