Jump to content

Szivárványos guppi násza

2015. 04. 24. 09:00

A szivárványos guppi majdcsak minden akvárium lakója, hiszen hímjei farkuszonya igazán látványos. Kedves kis halak, tartásuk könnyű, akár kezdők medencéjébe is kerülhet.

 

Már írtunk egy korábbi cikkünkben erről a kedves kis halról (ITT), azonban mégsem érdemes még a gyakorlott akvaristáknak sem lenézni azokat, akik ezzel a halfajjal foglalkoznak. Valóban könnyű tartani, ám igazán jó génállományú halakat kitenyészteni már nagyon nehéz.

Ennek az eredetileg Barbados, Venezuela, Trinidad, Guyana vizeiben élő halacska nemének megkülönböztetés nem nagy feladat, ugyanis a hímek testmérete jóval kisebb, mint a nőstényeké. De ami még feltűnőbb, hogy egész testük jóval színesebb, fátyolszerű farokuszonyuk van. Emellé pedig a hím guppi rendelkezik gonopódiummal is, amely a farok alatti párzószervvé alakult úszót jelenti.

A gonopódiummal megtermékenyíti a nőstény a hím állat, és kb. 4 hét múlva várható az elevenszülés. Érdekesség, hogy egy megtermékenyítéssel a nőstény többször is szülhet, hiszen testükben elraktározzák a spermát és a későbbi megtermékenyítésre felhasználja azt. A nőstény 15, de akár 100 apró, miniatűr guppit is a világra hozhat. Ez attól függ, hogy a nőstény milyen idős, milyen táplálású, milyen a környezet.

A szülés előtt érdemes elkülöníteni az anyát, mert a guppik, és a többi hal felfalhatja a kicsiket. Javasolt elkerülni a testvérek közötti szaporodást, hogy megfelelő génállományú halaink legyenek. Ennek érdekében a tenyésztők külön szokták választani az apró halakat nemük szerint.

A legszebb színű halakat szokták továbbszaporítani. Rengeteg úszóformájú, színű változata létezik. Aki komolyan belefog a guppik tenyésztésébe, és az a célja, hogy minél különlegesebb példányokkal büszkélkedhessen, annak komolyabban bele kell ásnia magát a genetikába. Ismernie kell, hogy mely tulajdonságokat hordozzák a halak domináns és recesszív módon. Figyelembe kell venni a nőstény és a hím genetikáját is.

Különleges halakat tenyésztői versenyeken lehet megmutatni.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: mrns.hu)