Jump to content

Toke, a nagy gekkó

2015. 04. 30. 09:00

Ha kezdő terrarista vagy, esetleg még most tervezed, hogy valamilyen hüllőt tarts, akkor segíthetünk döntésedben.

A toke ugyanis éppen kezdők számára is kiválóan alkalmas nagytestű gekkó. A toke elnevezés abból adódik, hogy fenyegetett helyzetben „toke-toke” hangokat hallat rekedtes hangon. Nevezik még pöttyös gekkónak is, bőrének mintázata miatt. Óvatosan kell ezzel a gekkóval bánni, mert kissé harapós és vad, de ne feledjük, hogy természetes életkörülmények között ez elengedhetetlen.

A toke latin nevén Gecko gecko a világ egyik legnagyobb gekkója, amely elérheti a 30 cm hosszúságot is. Eredeti hazája Ázsia, mivel azonban rendkívül jól alkalmazkodik környezetéhez, így már máshol is meghonosodott.

Színe halványkén, amelyet barna és narancssárga pöttyök ékesítenek. Ujjbegyein lévő lemezkék segítségével akár a segítségével akár az üvegfelületre is képes felmászni. A hüllőkre abszolút nem jellemző, hogy hangokat adjanak ki, de a tokére igen. Kattogó, rekedtes hangot hallat. Ha ez a hang nem ijeszti meg a területére betolakodót, akkor hatalmasra tátja száját, hogy a szájpadlásának sötétjét mutogassa. Ha ez sem elég az ellenség elijesztésére, akkor végső megoldásként marad a harapás, ami olyan erős, hogy jó ideig el sem engedi áldozatát – akár fél órán keresztül is csünghet a betolakodóba harapva.

Könnyen tartható faj, egy pár számára a 40x40 cm alapterületű, 70 cm magas terrárium elegendő. Az aprószemű fenyőkéreg kiváló aljzatként. Az üreges fatörzs dekorációként és búvóhely is funkcionál. Nem maradhat el a dísznövény sem, amely legyen erősebb szárú. A terrárium hátsó falához helyezhetünk parafakérget, vagy lapot.

A terrárium legideálisabb hőmérséklete a 25-30 fok, amelyet izzólámpa használatával el lehet érni. A toke számára biztosítani kell egy napozóhelyet, amelyen 35 fok is lehet, éjszaka lehet a helyén lecsökkenhet a hőmérséklet 20 fokra is. Eredeti élőhelye nyirkos, és nedves, feltétlenül szükség van a párásításra, főleg kora reggel. Elengedhetetlen a friss víz biztosítása.

Falán állat a toke, de környezetváltozás esetén előfordul, hogy néhány hétig elutasítják az eleséget. Ez a gekkó kedveli a tücsköt, szöcskét, lisztbogár lárváját, viaszmolyt, újszülött egeret, de elmaradhatatlan a vitamin- és ásványi anyag keveréke adása. Arra kell törekedni, hogy minél változatosabban étkezzen a toke.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: richard-seaman.com)