Jump to content

Mi bűzlik?

2015. 05. 02. 09:05

Aki akváriumot tart, az pontosan tudja, hogy időnként kellemetlen szag csaphatja meg az orrát, amelynek forrása az akvárium. Hogy mitől van ez?

A kellemetlen bűz a szerves anyagok bomlásából keletkező anyag. Az akváriumaljára lesüllyedő szerves anyagok bomlásnak indulnak, amely során metán, ammóniagáz és kén-hidrogén keletkezik. Ez utóbbinak ráadásul záptojásra emlékeztető szaga van, mindhárom gáz pedig mérgező.

Mit lehet tenni? Minimum az akvárium vizének 30%-át, de inkább a felét le kell cserélni, a mulmot, vagyis a leülepedett szennyeződést el kell távolítani (talajporszívó). Nem árt a medence vizét aktív szénen keresztül megszűrni, hiszen nemcsak szagtalanít, de a gázokat is megköti.

Meg kell keresni, hogy mi okozza ezt a szagot, ugyanis mindaddig, amíg a kiváltó okot nem szüntetjük meg, mind csak tüneti kezelés. Figyeljük meg a dekorációt, hogy nem korhadt-e el, nincs-e túltelepítve az akvárium és a növények egészségesek-e. Az elhalt növényrészek eltávolításával megelőzhető a víz szennyeződése.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: youtube.com)