Jump to content

Pillangóhal

2015. 05. 03. 16:00

A hajóhoz hasonlító hal a víz alatti életmódra utal. Legkülönösebb a mellúszója. A pillangóhalat mutatjuk most be.

Tudományos neve Pantodon bulcholzi. Eredetileg Afrika, Niger és a Kongó folyó vidékén őshonos halfaj.

Testhossza 10-15 cm. Alapszíne barna, amelyet sötét foltok tarkítanak. Sötét csík fut a fejtetőtől, a szemen át egészen a szájig.

Jellegzetessége a mellúszói, amelyek nagyok, kiterjesztett szárnyra emlékeztet. A has alatt található úszóinak sugarai megnyúltak. Farokúszója is meghosszabbodott, zászlóalakú. A farok alatti úszó a hímeknél hegyes, a nőstényeknél lekerekített. Viszonylag nagy szájuk van, amely felsőállású. Vagyis a vízfelszínen élő és/vagy oda eső rovarokkal táplálkozik. Mellúszói segítségével ki tud ugrani a vízből, így akár a repülő rovarokat is képes elkapni.

A vízfelszín közelében úszó halakkal agresszív. Jól átszűrt 25-28 fokos víz szükséges tartásához és egy tágas akvárium. Mivel képes a víz alól kiugrani, így le kell fedni az akváriumot. Repülő rovarokkal, muslicával, lisztkukaccal, kis halakkal lehet etethető. Etetése nehéz, és ugyanígy tartása is, vagyis kezdő akvaristáknak egyáltalán nem ajánlott halfaj.

Ha szaporítani szeretnénk a pillangóhalat, akkor csökkentsük le az akvárium vízszintjét 10 cm-re egy pár hétig, majd töltsük fel újra friss vízzel és emeljük a víz hőmérsékletét. Ikrái a víz felszínén lebegnek, a növények közé rakja. Nehéz az ivadékokat felnevelni.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: allatker.com)