Jump to content

Kínai háromélű teknős

2015. 05. 05. 09:05

Egy időben eléggé elterjedt faj volt az állatkereskedésekben, mára ez szinte teljesen eltűnt. A kiváltó ok a faj egyedszámának nagy megcsappanása.


A Kínától Koreáig őshonos teknős felkerült a kínai élelmiszeripar listájára, emiatt csökkent jelentősen a kínai háromélű teknős egyedszáma. Annyira, hogy veszélyeztetett fajjá van minősítve. Pedig a víz minőségére nem igényes, mindenfajta vízben megél. Ennek köszönhetően meg is hódította a tócsákat, folyókat, de még a rizsföldeket is. Egészen addig, amíg az ember bele nem avatkozott.

A kínai háromélű teknős hátpáncélja nem túl íves, ovális, amelyen három kitüremkedés található. Páncéljának színe a világosbarna és a feketéig bármilyen lehet, a haspáncél azonban fekete. Feje teteje fekete vagy barna, a nyakán sárgás vonalak húzódnak.

A hímet könnyű megkülönböztetni a nősténytől, ugyanis a hím egyedek kisebbek és a farkuk töve jóval vastagabb, mint a nőstényeké. A hímek kb. 12 cm nagyságúak, azonban a nőstények között előfordulhat a 23 cm-es példány is.

Szabadban és akvaterráriumban is lehet tartani. Ha szaporítani szeretnénk teknőseinket, akkor a terráriumi tartás javasolt.

Terráriumában a víz szintje ne legyen nagyon magas (páncélmagasság kétszerese). Elviseli a hidegebb vízhőmérsékletet és klímát is. Nyáron a 20-23 fokot szükséges az állatnak biztosítani. Heti két-három alkalommal meg kell kínálni étellel, amely lehet giliszta, bogarak, marhamáj, hal, kagyló, garnéla, macskaeledel. Táplálása nem túl nehéz, mert minden állati eredetű ételt elfogyaszt.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: en.wikipedia.org)