Jump to content

Ékfoltos razbóra

2015. 05. 23. 16:00

Vannak olyan akváriumi halak, amelyek akkor érzik jól magukat, ha csapatban vannak. Na és persze akkor is mutatnak igazán jól, ha több él egy medencében. Ilyen csapathal az ékfoltos razbóra is.

 

A Délkelet-Ázsiában lévő vizekben őshonos, igen kedvelt akváriumi élőlény. Nevét az oldalán lévő foltról kapta. Alapszíne halvány ezüstös rózsaszín, hát- és farok úszóján narancsszínű jegyet visel.

Az ékfoltos razbórák természete olyan jó, hogy más halfajokkal nyugodtan összeengedhető. A hímek karcsúbbak a nőstényeknél és ékfoltjának feje felőli része a has középvonaláig terjed. Tartásukhoz a kisebb, 6-10 literes akvárium is megfelelő, amelybe ültessünk széles levelű vízinövényt. Arra ügyeljünk, hogy úszásukhoz legyen megfelelő terük, de legyen olyan rész is, ahová el tudnak húzódni. Vizük ideális hőmérséklete 22-24 fok. Az enyhén savanyú, lágy vizet kedvelik.

Tartásuk nem bonyolult, de a szaporításuk annál inkább. A víz kémhatására nagyon figyelni kell. Az 6,5-7 pH közötti kémhatású víz az ideális, hőmérséklete 26-27 fok legyen. Az összeillő párok hamarosan ívnak, a lárvák pedig 24 óra alatt kikelnek, ha megfelelően árnyékolt medencében vannak.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)