Jump to content

Gomba elleni megoldások leguánéknál

2015. 06. 22. 16:00

Hiába próbáljuk a legjobbat biztosítani hüllőink számára, mivel nem tudnak velünk kommunikálni, így csak testük és hangulatuk változása utalhat arra, hogy valami nincs rendben a kedvencünkkel.


Zöld leguán tartásakor tudnunk kell, hogy ezek az állatok fokozottan érzékenyek a gombás fertőzésekre. Az ilyen típusú megbetegedések azt jelzik, hogy a terráriumi körülmények nem megfelelőek az állat számára. Ha levegő páratartalma magasabb, mint kellene – 90% vagy fölötti értékű –, sokkal nagyobb az esély arra, hogy gombás fertőzés kialakuljon. Ez pedig nem kerüli el sem a fiatal és az idős példányokat sem.

Mi jelzi a gombás fertőzést? Általában a pikkelyek elszíneződése és a megvastagodott bőr jelzi a betegséget. A bőr barnás szívűvé válik, a gomba elszaporodása miatt pedig a bőr megvastagszik és elválik a bőr felületétől. A leguán testének bármelyik pontján kialakulhat a fertőzés.

Ha megbizonyosodtunk a gombás fertőzésről, akkor leginkább helyi kezelés célszerű, ugyanis a leguánok szervezete érzékeny a gombaölő szerekre. Akkor is helyi kezelés szükséges, ha a fertőzés kis területen jelent meg. Ilyenkor éppen csak azt a pici pontot kell bekenni krémmel vagy ecsetelővel, ahol a fertőzés található. Ha azonban nagyobb, összefüggő területen jelenik meg a gombás fertőzés, akkor permetezni kell az állat testét. Ám ebben az esetben nagyon figyelni kell arra, hogy a leguán szemébe, szájába ne kerüljön gombaölő szer.

A szerek használatát 3-6 hét között érdemes naponta egyszer elvégezni, ugyanis a gombafonalak mélyen, a bőr alatt húzódnak. A gombaölő szer használatával eleinte csak a felső réteget tudjuk kezelni, az nem jut el azonnal a bőr mélyebb rétegeibe. Ez később újabb fertőzéshez vezethet.

Ahhoz, hogy gombás fertőzés ne keletkezhessen, komolyan szabályozni kell a terrárium pártatartalmát és ügyelni kell a 65-70%-os páratartalom biztosítására. Az a hüllők számára kifejlesztett világítás a legjobb, amely teljes spektrumú fényt biztosít, mert ez is segíti a gombák fejlődésének megelőzését.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flick.com)