Jump to content

Narancssárga törperák

2015. 07. 10. 16:00

A mexikói patakokból származó kis rák külföldi akvaristák körében indult hódító útjára.

 

A narancssárga törperák latin nevén Cambarellus patrcuarensis sp. Orange mutáció révén jött létre, majd ez a színváltozat állandósult. Ez a rák közkedvelt, ugyanis könnyű halakkal együtt tartani, helyigénye is kicsit.

A legnagyobb rákok az idősebb korosztályból valók, azok ugyanis a 6-7 cm-t is elérhetik, a nőstények általában 4-5 cm nagyságúak, a hímek kicsit kisebbek.

Egy akváriumban több rákot is lehet együtt tartani, de akkor kellő mennyiségű búvóhelyet kell számukra biztosítani, így a rákok közötti csetepaték számát csökkenthetjük.

Kedvelik a vízinövényeket, gyakran birtokukba veszik, felmásznak rá. Ez a rák nem arról nevezetes, hogy karbantartja az akváriumot, ezért mindenképpen szükséges a szűrőberendezés alkalmazása. Annyi előnyünk mégis származik a rákok tartásából, hogy nem kényesek a víz keménységére, de a túl lágy víz halálos lehet számukra, ugyanis a vedléshez és a páncélképzéshez abban nincs elegendő kalcium.

A legideálisabb vízhőmérséklet a 22-25 fok, a szobahőmérsékletű vízben is kellemesen eléldegélnek.

A narancssárga törperák mindenevő, így megeszik a haltápot, a bolharákot, szúnyoglárvát. Halakkal, almacsigával, tornyos csigával minden gond nélkül együtt lehet tartani, de más rákfajokkal már nem.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)