Jump to content

A kígyók lábai

2015. 08. 12. 17:00

Házi kedvencünk is lehet egy kígyó. Egyre többen tartanak otthoni körülmények között csúszómászókat. Valamikor ezeknek az állatoknak is volt lábuk, de az evolúció során „elhagyták” azokat.

 

Most azonban Brazíliában olyan kígyó ősmaradványt találtak, amelynek négy lába volt. A jó állapotban megmaradt, a kora-krétakorból származó teljes csontváz mellett lágy szövetek és kisebb csontok lenyomatait is megtalálták. Ez a lelet számít a legősibb kígyómaradványnak, így a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy eredetileg ott fejlődtek ki a kígyók és onnan elterjedve jutottak el a világ más pontjaiba is.

A kígyó maradványai egy pici, kb. 20 centis példányról tanúskodnak. Valószínűleg fiatal példány volt, és talán az idősebb állatok ennél nagyobbak lehettek. Legérdekesebb azonban az, hogy csökevényes végtagokkal rendelkezett. Habár rendkívül rövidek a lábak, mégis jól elkülöníthetők a végtagok csontjai.

Egyes teória szerint a kígyók őse tengeri gyíkokból fejlődött ki. Ám ennek a maradványnak egyáltalán nincs a tengeri élethez alkalmazkodó, úszásra szolgáló farka. Sőt végtagjai voltak.

A lelet gyomortartalma is megmaradt, így azt elemezve kiderült, hogy egy szalamandra volt. Vagyis a kígyók őse is ragadozóként élt.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)