Jump to content

Szupertitkos tapadás

2016. 05. 22. 19:00

Egyre többen tartanak otthonukban egzotikus hüllőket. A kígyók nagy hozzáértést igényelnek, de más fajok, mint a gekkó, talán a szülőknek is kedvesebb látvány.

A gekkók különleges kis jószágok, amelyet az is biztosít, hogy a sima felületen is képesek mászkálni. Azt már jó ideje tudják, hogy a gekkók talpán lévő nagyon sok szőröcske az egyik oka, hogy meg tudnak tapadni a sima felületen is. Ez azonban önmagán nem magyarázza meg azt, hogyan nem csúszik le az üvegfelületről. A szőrök és a felület elektromos töltésű molekulái egymással kölcsönhatásban vannak. Ez még mindig nem lenne elég azt, hogy ilyen könnyen megmásszák a sima felületet. A gekkók szervezete egy különleges kenőanyagot állít elő. Annyira minimális mennyiségű ez a zsír, hogy magas páratartalom mellett sikerült csak kimutatni a fekkók által termelt zsírnyomot kimutatni. Valószínűleg ez az anyag segíti azt, hogy a talp elválása könnyebb legyen a sima felületről.

A szakemberek egyelőre nem tudják, hogy ezek az anyagok hol termelődnek, ugyanis mirigyeket nem találtak, de még a vedlés után sem volt nyoma a zsírnak.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; flickr.com/kép; youtube.com/videó)