Jump to content

A hideg víz hatásai

2016. 10. 27. 07:00

Jön a hűvösebb évszak. Mi is fázunk, ezért már begyújtunk, hogy a szobahőmérséklet kellemes legyen. Milyen az optimális környezet, vízhőmérséklet halaink számára?

Az akvarisztikai szakkönyvekben minden halfaj leírásánál megtalálható az, hogy tartásukhoz mik az ideális feltételek. E közé tartozik az is, hogy egyes fajok esetében mi az optimális, valamint a minimum és a maximum vízhőmérséklet.

A legtöbb halunk meleg vízi, de a halak hidegvérű állatok. A testhőmérsékletük megegyezik a víz és a külső környezet hőmérsékletével. A legfőbb cél, hogy a halaink jól érezzék magukat, ne betegedjenek meg. Ehhez az szükséges, hogy az optimális vízhőmérséklettől ne térjen el az akvárium hőmérséklete. Ahhoz, hogy ez télen is tartható legyen, szükséges izzólámpákat, fűtőberendezéseket használni.

Azt gondolják sokan, hogy a nap melege, az ablak közelébe rendezett akvárium éppen jó helyen van, de ez nem igaz. A nap ugyanis nagyon felmelegítheti az akvárium vizét napközben, de éjszakára akár 15 fokkal is lehűlhet a víz hőmérséklete, ami óriási különbséget jelent és halaink nem viselik jól az ekkora ingadozást.

Bármilyen furán is hangzik, de halaink is megfázhatnak, amelynek tünetei lehet az, hogy az uszonyok összetapadnak, keveset mozognak a vízben, színük halvány lesz, kedvetlenek és étvágytalanok. Ha a halakat hideg vízben tartjuk, akkor minden életfolyamatuk lelassul, alig vagy keveset táplálkoznak. A fiatal egyedek nem fejlődnek tovább és még a szaporodási képességüket is elveszíthetik.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

 

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek (A képek illusztrációk))