Jump to content

Mert halaink is megfázhatnak

2017. 01. 03. 06:00

Kint igazán hideg van mostanában, ami egyáltalán nem csoda, hiszen tél van. Igen ám, de az akváriumunkban élő halak vize is hideg így. Mi az optimális hőmérséklet számukra?

A legáltalánosabban olyan halfajokat tartunk akváriumban, amelyek meleg vizűek. Ha már akváriumunk van, akkor azt szeretnénk, hogy a benne lakó élőlények a legjobban érezzék magukat, még télen is. A víz hőmérséklete nagyon fontos annak érdekében, hogy halaink igazi szépségüket megmutassák. Az optimálistól eltérő hőmérsékletű víz betegségek feltűnéséhez, halpusztuláshoz vezethet. Vagyis a víz hőmérséklete nem szabad, hogy a megfelelőtől eltérjen, maximum 2-3 fokot engedhetünk csak meg. ezt azonban megteremteni igencsak nehéz.

Azt szeretnénk, hogy az akváriumunk otthonunk egyik központ eleme legyen. Sokan ezért vélekednek úgy, hogy az ablak közelében helyezik el. Így nemcsak a pillantás terelődik rá, hanem még a természetes fényt is megkapják az állatok. Nyáron vannak a legnagyobb veszélyben a halak, ugyanis az erős napfény hatására nagyon felmelegszik a víz, azonban éjszakára 12 vagy akár 15 fokkal is hűl a halak közege. A díszhalak ezt az óriási ingadozást nagyon rosszul viselik.

A téli időszakban lehűlhet, de ez függ attól is, hogy milyen a lakás hőmérséklete. Bármilyen hihetetlen, a halak is megfázhatnak. Habár nem kiabálnak zsebkendőért és nem is tüsszögnek, de ebben a téli időszakban sokkal fogékonyabbak a betegségekre. A víz lehűlésével lassulnak életfunkciójuk, táplálkozásuk is alábbhagy. Ekkor nem nőnek, nem fejlődnek és nem is szaporodnak halaink. A fejlődő szervezetek számára ez nagyon veszélyes.

A megfázott halat onnan lehet felismerni, hogy lelassulnak, halványszínű, étvágytalanság jellemzi. Sok időt töltenek a víz felületén és a lámpa közelében, az uszonyai összetapadhatnak, gyakran fehér hártya borítja a testét, amely a megfázásról árulkodik.

Amennyiben lehetőséged van rá, az akváriumodat ne télen költöztesd. Ha egyik medencéből a másikba akarod áttenni halaidat, akkor mérd meg mindkettő hőmérsékletét. Arra ügyelj, hogy az új hely vízhőmérséklete ne térjen el csak maximum 2-3 fokkal az előzőtől. Hogy képben legyél, milyen hőmérséklet uralkodik az akváriumban, helyezz el benne hőmérőt.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/kép)