Jump to content

Hüllők és kétéltűek kertje lehet a tiéd is

2017. 05. 07. 08:00

Aki igazán állatbarát, az biztosan otthonát és kertjét is megosztja különböző állatfajok képviselőivel.

Sokunk tart otthon kutyát és macskát. Ők vannak legtöbben, de emellett számos más háziállatunk lehet. Tarthatunk haszonállatokat is, valamint a környezetünkben feltűnő madarakra is odafigyelhetünk. A kerten azonban nemcsak madarak cikáznak keresztül, hanem feltűnhetnek hüllők és kétéltűek is. Habár sokan nem szeretik a jelenlétüket, de nem is bántják ezeket a lényeket. Mások azonban kimondottan szeretik jelenlétüket. Számukra ki lehet olyan kertet építeni, amely még vonzóbbá teszi azt a kertet, mint a többit. Egyes helyeken ugyan nem biztos, hogy van ilyen hüllő és kétéltű forgalom, de ha odavonzzák őket, akkor szívesen letanyáznak. A legtöbb kertben azonban találkozhatunk gyíkokkal, varangyokkal.

Ha tehát nem irtózol közelségüktől, akkor tedd te is hüllő- és kétéltűbaráttá kertedet. Ráadásul nagy költségvetést igénylő projektben sem kell gondolkodni, hiszen akár egy kidöntött fatörzs is szolgálhat búvó- és napozóhelyül is. A benne található lárvák jelenthetik a táplálékot. A farönk jól tartja a nedvességet, ezért akár a hőséget is átvészelhetik vendégeink.

Ugyancsak jó megoldás egy sziklakert, egy mediterrán terasz kialakítása. Ezt kialakíthatjuk magunk miatt, a saját tetszésünk érdekében is, de egyben az állatvilág segítségére is leszünk. Ugyancsak kiváló búvóhely, az elültetett növények igazi kis dzsungelt biztosítanak az állatoknak, ahol táplálékukat is be tudják szerezni. Ha ide, a kertbe, a sziklák közé még egy redős csövet is elhelyezünk, akkor kiváló telelőhelyet biztosítunk a kétéltűeknek és a hüllőknek. Télen ugyanis elhúzódnak a hideg elől, mégpedig elvermelik magukat. Ha most építed a kerted és szeretnéd odavonzani ezeket az állatokat, akkor még a nagyobb munka hozzáfogásakor, legalább 60 centi mélyen szükséges elhelyezni a csövet. A végét érdemes bedugaszolni, hogy a föld ne kerüljön a csőbe, és adhatunk neki egy kis lejtést. Az sem baj, ha a cső kanyarog.

Sokak kertjében van kerti tó is, amelybe akár teknőst is lehet telepíteni. Egy belenyúló fatörzsre kimászó állatok nyugodtan napozhatnak. Az ékszerteknős nem honos hazánkban, ezért ha ilyen állatot akarunk a kertünkben, akkor szükséges a megfelelő védelmet biztosítani ahhoz, hogy nehogy a természetbe juthasson az ilyen invazív faj.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/kép)