Jump to content

A zajszennyezés az állatvilágra is kihat

2018. 09. 04. 20:00

A zajszennyezés az emberre is káros, de azokra az állatokra, akiknek hallása az emberénél jóval érzékenyebb, még inkább elmondható.

Mi is a hangunkkal kommunikálunk, de nem csak azzal. A technika, a modern eszközök segítségével már hangok nélkül is tudunk egymással érintkezni. A hangjukkal kommunikáló állatokat is ugyanúgy zavarják az ember által keltett zajok, hiszen sok faj nemcsak színezetével, táncával hívja fel magára leendő párja figyelmét, hanem a hangjával is. Ha ebbe a zajszennyezéssel beleavatkozik az ember, akkor megnehezítik a párválasztást. Ezen kívül máshogy is befolyásolja a zajszennyezés az állatvilágot.

Egy halfaj egyedei sérülés esetén olyan anyagot termelnek, amely a fajtársaik számára egyértelmű vészjelzésként szolgálnak.

Egy kísérletben a kutatók arra szerettek volna választ kapni, hogy az adott halfaj egyedeire hatással van-e a motorcsónak hangja. Néhány példány feláldozásával, a halak bőréből kinyert vészjelző anyagot bocsátottak a vízbe. Egyik esetben nem hallották a motorcsónak hangját, másik esetben igen.

Amikor nem hallatszott a motorcsónak hangja, akkor a halak nem bújtak el, ugyanúgy viselkedtek, ám, ha nem volt jelen a mesterséges zaj, akkor a vészjelzésre úgy reagáltak, ahogy kell. Ez azt jelenti, hogy az ember által keltett mesterséges zajok által sokkal sebezhetőbbé válhatnak az állatok.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: flic.kr/p/6aMHbF, flic.kr/p/9gB1V8 (A képek illusztrációk)