Jump to content

Úgy szeretlek, majd megeszlek

2018. 09. 04. 06:00

A hobbiakvaristák talán már találkoztak azzal, amikor az elevenszülő halfajok megették kicsinyeiket. Egyik pillanatban még voltak pici újszülött halak, később már egy sem maradt, vagy csak az, amit sikerült kimenteni a kannibál szülő elől.

Ez a jelenség nemcsak a mesterséges élőközösségben fordul elő, hogy a vadon élő halak között is. A filiális kannibalizmus az, amikor a szülők felfalják utódaikat akár pete, lárva vagy tojás formában ugyanúgy, mint az újszülött vagy kikelt kicsit.

Emberi gondolkodással ez nagyon durva, bizarr és elképzelhetetlen. A másik pedig ami miatt fura, hogy a szaporodás a fajfenntartást szolgálja. Akkor miért eszik meg utódaikat a szülők?

A halfajok esetében történő filiális kannibalizmus leginkább azoknál a halfajoknál jellemző, ahol az utódok felneveléséről a hím gondoskodik.

Tudósok kísérleteket végeztek azért, hogy választ kapjanak arra, miért eszik meg ivadékaikat a halak. Ahol mindkét szülő gondoskodik az utódokról, ott az ivás előtti ikrafogyasztás jellemző, ám miután saját ikráikat is lerakják, ez a tevékenységük teljesen megszűnik. Se a saját, se más ikrát nem fogyasztanak el. Megfigyelték azt is, hogy ha a lerakott ikrákat hosszabb időre eltávolítják a szülők közeléből, akkor az ikra felfalása visszatér.

Ha a ikrarakás kicsi, akkor is megehetik az ikrákat, méghozzá azért, mert az ivadékgondozás nagyobb energiát követelne a szülőktől, mint amekkora esély van az utódok felnövésére.

A készülők ivadékgondozás esetében a nőstény halakra jellemzőbb az, hogy felfalják az ikrákat, mert nekik van szabad hozzáférésük az ivadékokhoz.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com)