Jump to content

Fontos akvárium kiegészítő az aljzat, milyen legyen?

2018. 10. 06. 08:00

Az akvárium egy olyan élő közösség, amelyben minden élőlény számít, és fontos a természethű környezet biztosítása is. Az aljzat tehát fontos eleme az akváriumnak.

Csak néhány esetben szokták elhagyni az akváriumokból az aljzatot és ez is csak ideiglenes állapot, ugyanis az aljzatnak fontos szerepe van. Nemcsak szebbé teszi a vízi élőhelyet, hanem a növények számára táptalajként is szolgál, valamint gyökereiket abban vethetik meg, vagyis a kapaszkodásban is segít. Némileg közrejátszik a lebontásban, élőhelyet biztosít a hasznos baktériumoknak is.

Amikor az akvárium aljzatában gondolkodunk, akkor a legfontosabb szempont, hogy a halak igényeihez mérjük azt. Egyes aljzatot kedvelő halak ugyanis az aljzatban keresik az élelmet maguk számára, ezért a túl nagy kavicsok nem jók, hiszen azt nem tudják megforgatni, de a túl éles szélű kavicsok sem alkalmasak, mert sérüléseket okozhatnak.

A túlságosan apró szemcséjű, szinte homokszerű aljzat a növények számára lehet káros, mert az annyira összeállhat eggyé a homok, hogy az képes megfojtani a növényt. Ugyancsak eltömítheti a szűrőberendezést, meggátolva az akvárium ökoszisztémájának megfelelő működését.

A nagyjából 2 mm nagyságú szemcsékből álló aljzat az, ami talán a legmegfelelőbb, hiszen súlyuk már akkora, hogy lent marad a víz alján, nem tömörül össze.

Az aljzat színei között is lehet válogatni. Ekkor is a halak igényeit kell elsődleges szempontként tartani, ugyanis némelyik faj a túl sötét vagy túl világos aljzat színében nem érzik jól magukat, és ez kihatással van a halak színére is. Szempont az is, hogy az aljzat kiemelje a halak színeit és szépségét.

Az akvárium aljzatának vastagságakor a növény igényeihez érdemes igazodni, mert némelyik faj a vastagabb réteget kedveli, míg másoknak a vékonyabb réteg is elég a kapaszkodáshoz.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)