Jump to content

Ilyen szűrő kellene az akváriumokba

2018. 10. 18. 06:00

A tengeri élővilág misztikus, és ez főként amiatt van, hogy az ott élő állatok nagyon eltérnek a szárazföldiektől, valamint csak az ott élő fajok néhány százalékát ismerjük.

A tengeri mélység rejtelme csábító, és ha nem kell túl mélyre süllyednünk a mélységbe, akkor a legtöbb állat ismert számunkra. Halak, polipok, rákok és rájákkal is találkozhatunk. A ráják legnagyobbja az ördögrája, vagyis a manta, amely bár hatalmasra megnő, mégis jámbor, emberre veszélytelen állat, hiszen planktonokkal táplálkozik. A garatjában lévő különleges szűrőberendezéssel szűri ki a vízből az apró rákokat, olykor halakat is. Úgy működik ez, mint az akváriumi szűrő.

Igen ám, de az akváriumi berendezést a medence takarításakor kivesszük, átmossuk, fertőtlenítjük és ezután újból végezheti a munkáját, de már sokkal hatékonyabban. Az örögráják vajon hogyan tisztítják a saját szűrőjüket? Hiszen annak is éppen az a funkciója, hogy amit nem kell a manta gyomrába, azt felfogja a szűrő.

Az ördögrája "szűrője" egy lécekből álló kerítéshez hasonlít, amelyek ferdén állnak egymáshoz képest és kis rések is találhatók közöttük. A manta szájába beáramló víz, és a benne lévő táplálék a résekhez közeledve apró örvényekbe kerülnek, amelyeket a lécek keltenek, és a nagyobb, szilárd anyagok a szűrőn felülre kerülnek. A szűrő tehát azért nem tömődik el, mert arra nincs lehetősége, hiszen nem is kerül bele olyan anyag, amely eltömíthetné. A réseken átférő rákok és kisebb halak pedig a ráják táplálékául szolgálnak.

Milyen jó lenne odahaza is az akváriumunkba egy ilyen szűrőberendezés.

A berendezés ugyan nagyon jól működik, azonban sajnos ezek a fenséges vízben "repülő" állatok védtelenek a mikroműanyag-szemcséktől, amelyek a szűrő lécein keresztül bejutnak a manták gyomrába. A manta-féle szűrési technika azonban alapja lehet egy új rendszer kiépítésében a klasszikus szűrők helyett.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)