Jump to content

Hivatalosan száznál is több éve kihalt már. A valóság azonban más

2019. 03. 19. 19:00

Sajnos már meg sem lepődünk azon, hogy arról adnak hírt, hogy melyik állatfaj került a kihalás szélére. Sokkal nagyobb hírértékkel bír az, ha arról hallunk, hogy egy kihaltnak vélt faj tűnt fel megint egy adott területen.

A Galápagosi óriásteknős kihalását már nagyjából száz évvel ezelőtt is tudták. Ennek tudatában éltünk, csakhogy a Galápagos-szigetekhez tartozó Fernandina-szigeten mégiscsak feltűnt egy kihaltnak vélt állatfaj kifejlett egyede. A nőstény Fernandina-szigeti teknős utolsó élő példányát azon a vidéken 1906-ban látták.

A Galápagos-szigetekhez tartozó Fernandina még ma is alakulóban van. Vulkánkitörései következtében az ott élő teknősök is kipusztultak.

1960-ban és majd jóval később, 2009-ben is úgy vélték a szakemberek, hogy látták a Fernandina-szigeti óriásteknős nyomát, vagy saját szemükkel is látni vélték, mivel azonban bizonyítani nem tudták, így továbbra is kihalt vagy súlyosan veszélyeztetett állatfaj kategóriájába sorolták.

A most megjelenő nősténnyel igaznak tűnik, hogy mégsem halt ki teljesen a faj, hanem bravúros módon, de néhány példány mégiscsak létezik. A teknőstől levett vérminta megegyezik a több mint száz éve kihaltnak vélt teknős genetikai állományával, így most az a cél, hogy megpróbálják szaporítani a Fernandina-szigeti óriásteknőst.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)