Jump to content

Az év kiválasztottja

2020. 02. 17. 08:00

Minden évben meg szokták választani az év állatfajait. A hüllők közül is kiválasztották azt, amelyikre 2020-ban kiemelten fognak figyelni.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületének Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya, mint az előző évekhez hasonlóan kiválasztották az év hüllőjét. Ezúttal a keresztes viperára esett a választás.

Nem minden mérges, ami fekete! Ezzel a felhívó szlogennel akartak néhány tévhitet eloszlatni a keresztes viperáról. A hazánkban is megtalálható, de amúgy az egyik legnagyobb elterjedésű hüllő a keresztes vipera. Országunkban azonban csak néhány helyen fordul elő. Olyan sík terepet kedvel a keresztes vipera, ahol víz, mocsár is található. Ettől függetlenül hegyvidékeken is fellelhető.

A keresztes vipera mérges kígyó, ám nem mindig támad mérgével. Első körben sziszegéssel, hangos fújtatással próbálja meg elijeszteni magától támadóját. Ha ez nem sikerül, akkor következhet a marás, de még akkor is méreg nélkül teszi. A nagyon szorított helyzetében már kénytelen a mérgét is használni, amely a keringésre és az izomműködésre van hatással.

A viperatámadás hazánkban nagyon ritka, és sok évtizedre visszamenőleg is két halálos áldozatot követelt a keresztes és a másik hazai faj, a rákosi vipera marása.  

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)