Jump to content

A guppik elébe mennek a bajnak

2020. 07. 09. 08:00

Az akváriumokban élő halak kedvelt háziállatok, hiszen csendesek, ráadásul a szépen berendezett vízi életközösség az otthon dísze is lehet.

Ha pedig kezdő akvaristák vagyunk – de ez még a gyakorlottabbakra is igaz lehet -, hogy kedvelt halfajta a guppi. A guppikat könnyű tartani, a nőstények és a hímek között könnyű különbséget tenni. A hím guppik színe egészen sokféle lehet, legyezőszerű farkuk pedig még látványosabbá teszik a kis halakat.

A guppi valójában egy trópusi halfaj, amelynek fő ellensége a vadon vizeiben a sügér. A szabadon élő guppik körében egészen furcsa dolgot figyeltek meg a kutatók. Míg a legtöbb halfaj látásuknak köszönhetően felismerik az ellenséget és elillannak a veszélyes zónából, mások pedig veszélyesnek tűnő színűk annak reményében, hogy a zsákmányolók emiatt meg sem közelítik őket. Ezzel szemben a guppik nem túlzottan színesek és nem is menekülnek. Ellenkezőleg, egyre közelebb úsznak az ellenséghez. amikor ezt teszik ezek a kis halak, akkor az íriszük feketévé változik, amely magára vonzza a támadó tekintetét is, és úgy megbabonázza, ahogyan a bikát a matador által lengetett zászló. Amikor a ragadozót kellően megbabonázta a guppi szemeivel, akkor váratlanul és nagyon gyorsan elmenekül.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)