Jump to content

Szabadon engedhették, de ez baj

2020. 09. 08. 08:00

Az akvárium kiváló díszítő eleme lehet az otthonunknak, a csendesen, nyugodtan úszkáló halak látványa ráadásul jó hatással van az emberre is.

Sokan csak ennyit látnak benne és nem gondolják, hogy a halak tartása bizony macerás is lehet. A megfelelő fajokat lehet egymás közelébe telepíteni, minden feltételt biztosítani szükséges ahhoz, hogy élhető és esztétikus környezetet biztosítsunk falainknak. Ehhez megfelelő eszközök beszerzése szükséges és természetesen a víz minősége is sok mindent befolyásol. Aki halat vásárol akváriumába, ugyanúgy felelősséget vállal az állatért. Éppúgy, mint kutya vagy macska, más állat esetében. De mint ahogy a megunt kutyák, cicák is kikerülhetnek az utcára, ugyanúgy megszabadulhatnak a teknősöktől és a halaktól. Egy közelben található természetes vizet éppen alkalmasnak találnak ilyen szabadon engedésre. Abba nem gondolnak bele, hogy az ott élő őshonos állatfajokra ez mivel járhat.

A Hévízi-tó sokféle élőlénynek, köztük halaknak is otthont ad. Ahol hal van, ott horgász is. Ennek köszönhetően egy horgász egy nagyon érdekes és idegen halat fogott ki. Mivel nem tudta beazonosítani, szakértő segítségét kérte. Egy tűzfejű tarkasügér hím hibridegyedéről volt szó. Természetesen invazív fajról van szó, amelyet minden bizonnyal egy nem felelősen viselkedő akvarista engedte a tó vizébe. Sajnos ez az eset nem is egyedi, hasonlóval már találkoztak, ezért a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. kéri a horgászokat, hogy jelezzék az ilyenfajta észrevételüket.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

 
(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: https://flic.kr/p/2ggAirs, https://flic.kr/p/PUw7gh)