Jump to content

Téli teendők a terráriumban

2020. 10. 23. 19:00

A hüllőtartás másabb gondoskodást igényel a téli, hideg időszakban. Ugyanolyan felelősen kell a hüllőkkel bánni, mint más házikedvencekkel.

A hüllők immunrendszerének jóműködéséhez szükséges a megfelelő feltételeket biztosítani. Ez nemcsak a táplálást jelenti, hanem a hőforrás biztosítását, ugyanis testkőmérsékletük reagál a közvetlen környezet hőmérsékletéhez. Különösen nagy figyelmet kell erre szentelni a téli időszakban. Ehhez a terráriumban történő hőmérsékletváltozást kell figyelni, amelyet megfelelő eszközökkel lehet mérni, nyomon követni.

A legideálisabb az a fajta fűtésirendszer, amely szabályozható, ki és bekapcsolható. Ennélfogva a fűtőkő cseppet sem ideális, hiszen nemcsak hogy nem tudja tartani a kívánt hőmérsékletet, de még égési sérüléseket is okozhat a terrárium lakójának.

A világítás nemcsak esztétikai elem. Az UV fény szükséges a hüllők tartásánál ahhoz, hogy a szervezetük D-vitamint tudjon előállítani. A téli időszakban ez azt jelenti, hogy napi 10-12 órán át világítania kell. Az izzók állapotára is figyelni kell, hogy azok megfelelő UV sugárzást tudjanak magukból kibocsátani.

Mindemellett a páratartalomnak is elegendőnek kell lenni ahhoz, hogy hüllőn egészséges és szép maradjon.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)