Jump to content

Támad a kullancsok, de még a hüllőinket sem kímélik

2022. 07. 13. 19:00

A kullancs az idén nagyon elszaporodott és a szárazság ebben sokat segített. Kutyáink és macskáink élősködői aktívabban vannak jelen.

Azt gondolod, hogy ezek a vérszívó élősködők csak a négylábúinkat szemelik ki maguknak? Dehogyis! Szívesen megtelepednek a hüllők bőrén is, így a teknősöket, a békákat, a kígyókat és a gyíkokat sem kímélik.

A kullancsok mellett az atkák is a leggyakoribb kellemetlenséget okozó külső paraziták a hüllők esetében. Ugyanúgy az állatok véréből táplálkoznak és betegségeket terjeszthetnek.

Ha atka támadja meg a hüllőt az az állatnál kedvetlenséggel, a bőr felszínének egyenetlenségével, mélyedésekkel, piros vagy fekete pontos megjelenésével járhat. Kezeletlenül sebek, majd hegek jelenhetnek meg. A kedvetlenség mellett étvágytalanság, dörgölőzés, vízben való áztatás is jele lehet az atkafertőzésnek. A diagnózis felállítását és a kezelés elvégzését bízzuk szakemberre!

A kullancs felismerése még egyszerűbb, hiszen a nagy, vérrel teli potroh szabad szemmel is jól látható. Ne álljunk neki kézzel kiszedni. Jobb, ha csipeszt használunk, hogy biztosan eltávolítsuk a kullancs fejét is a hüllőnk testéből. A kullancs kiszedését is bízhatjuk állatorvosra, majd az esetleges későbbi kezelést is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | Képek: Pixabay)