Jump to content

Vajon mikor éhes a hal és mennyi eleséget adjak?

2022. 07. 17. 19:00

Az akváriumban élő halak kedvelt háziállatok. Azon túl, hogy szépek, színesek, üvegotthonuk a mi saját lakásunk díszeként is funkcionálhat.

Ám egy halat nem lehet simogatni, játszani vele és kevésbé kommunikatív, mit egy cica vagy kutya. Ugyanakkor a négylábú házi kedvenceink sokkal kifejezőbbek tudnak lenni. Viselkedésükből könnyedén következtetni tudunk arra, hogy éhes, szomjas, sétálni szeretne stb. Ez a halaknál nem így működik.

Honnan tudjuk, hogy mikor éhes a halunk? Mivel ez sem egyértelmű, így könnyebb elfelejteni az etetésüket vagy épp túladagolni az ételt.

Általános reakció, hogy ha az ujjunkat végig vezetjük az akvárium oldalán, akkor jó néhány ott lakó hal követni kezdi. Ezt sok gazdi az etetéssel kapcsolja össze. Ennél fogva viszont könnyű túletetni a halakat, amely akár végzetes is lehet számukra. Milyen jelei vannak annak, ha túl sok eleséggel látjuk el vízi barátainkat?

Az biztos, hogy a halak elfogyasztják azt a mennyiségű ételt, ami számukra szükséges, de ha túl sok kerül a vízbe, az kihat az egészségükre. Az el nem fogyasztott maradék bomlani kezd a vízben, melynek következtében romlik a víz minősége, algák telepednek meg és szaporodnak el annyira, hogy a víztisztító berendezést is eltömítik. Először csak a környezetükben látszik a változás, de ez a halakra is hatással van. Megbetegszenek és kezelés nélkül elpusztulnak.

Ennek elkerüléséhez a többször és keveset elvet kell alkalmazni. A kevesebb élelem adagolása mellett az akvárium lakói is elegendő tápanyagohoz jutnak, de nem kerül a vízbe felesleg, amely bomlásnak indulna. Sokat jelent a haltáp minősége is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | Képek: Pixabay)