Jump to content

Készítsd fel a télre a kerti tavadat!

2022. 11. 04. 19:00

Természetes változáson megy keresztül a természet ősszel. Ennek megfelelően bánunk a növényeinkkel és az állatainkkal is így kell.

A kerti tó az udvar egyik kedvenc helye lehet, de ilyenkor már egyre kevesebbet vagyunk kint és ha a hőmérséklet már nem emelkedik 5 fok felé, akkor a tóban lévő halakról is gondoskodni szükséges.

A tó téliesítése annak megóvását jelenti, valamint a halállomány megmentését is. A víz jéggé fagyva nehezíti az oxigénáramlást, ezért a jegesedés elkerülése a cél. Ha enyhe a tél, akkor nincs sok teendő, de ha hideg van, akkor a tó fűtése is egy lehetséges megoldás.

Ha a tél nem túl hideg, vagyis a hőmérséklet csak ritkán csökken 0 fok alá, akkor elegendő, ha a tavat vékony fóliával lefedjük. A halak oxigénfelhasználása télen sokkal kisebb. Ha nem kell lefedni sem, de a lehulló levelek a tóba kerülnek, az gondot okozhat, ezért azt el kell távolítani, vagy védőhálóval megelőzni, hogy a tóba levél kerüljön.

Amennyiben a tó fűtése nem megoldható, de az időjárás is mostoha, akkor a legbiztonságosabb megoldás, ha a halakat akváriumokba költöztetjük tavaszig.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | Képek: Pixabay)