Jump to content

Aligátor teknős a vízben. Na és?!

2023. 06. 07. 19:00

A napokban is hírt adtak egy aligátor teknősről, akit a szabadban, egy hazai természetes vízben találtak. Az állatot befogták. De miért nem hagyták ott?

Az aligátor teknős nem természetes élőlény Magyarországon. Az eredeti elterjedési területe Észak-Amerika déli részére korlátozódik. A probléma akkor merül fel, amikor ezek a teknősök invazív fajként jutnak el más területekre, mint például Magyarország.

Az aligátor teknősök egyáltalán nem való a hazai vizekbe. Megjelenése annak köszönhető, hogy az illegálisan tartott állattól szabadulni akarnak és keresnek neki a természetben élőhelyet. Vagyis megszabadulnak tőlük. Ezzel azonban az a gond, hogy jelentős problémákat okozhat a helyi ökoszisztémában. Ezek a teknősök gyorsan szaporodnak és agresszíven terjednek, ráadásul képesek a helyi állat- és növényfajokkal versengeni az életterükért és az erőforrásokért. Az invazív állatok felboríthatják a természetes egyensúlyt, és veszélyeztethetik az őshonos élőlények fennmaradását.

Az aligátor teknősök ráadásul gyakran kizárólagosan elfoglalnak olyan élőhelyeket, mint tavak vagy mocsarak, és erősen kiszoríthatják a helyi állatfajokat. Az általuk okozott károkat gyakran nehéz visszafordítani, és hosszú távú hatással lehetnek az érintett területekre. Természetes ellenségünk pedig nincs.

Emellett az aligátor teknősök potenciálisan hordozhatnak betegségeket és parazitákat, amelyek veszélyeztethetik a helyi állatpopulációkat, beleértve a védett vagy veszélyeztetett fajokat is.

Ezért fontos megakadályozni, hogy invazív fajok, mint az aligátor teknős, bekerüljenek a magyarországi természetes vizekbe. Ez azt jelenti, hogy a teknősöket nem szabad szándékosan szabadon engedni a természetbe, és szükség van az illegálisan tartott egyedek lefoglalására és kezelésére is. A környezeti hatóságok és a természetvédelmi szervezetek rendszeresen figyelemmel kísérik az ilyen fajok jelenlétét, és intézkedéseket tesznek a terjedésük megakadályozására.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | Képek: Pixabay)