Jump to content

Önts tiszta vizet a…!

2023. 08. 27. 19:00

Az akvárium az otthon éke és látványossága lehet, de ez csak akkor állja meg a helyét, ha a víz tiszta és szemmel láthatóan jól érzik magukat az ott lakók.

Márpedig ahol víz van, ott előbb vagy utóbb alga is lesz. Akvaristaként pedig pontosan az a lényeg, hogy minél tisztább maradjon a víz a lehető leghosszabb ideig. Hogyan érhető ez el?

Az algásodást az akváriumot érő közvetlen napfény, sokáig égő lámpa, a túletetés, a nem megfelelő vízcsere és a tápanyagban gazdag víz okozza.

Ahhoz, hogy minél tovább tiszta vízben úszkálhassanak a halaink az szükséges, hogy már eleve az akvárium kerüljön jó helyre. Az ideális hely az, ahol kap napfényt a medence, de nem közvetlenül. Azaz, ha mégis, az is csak részlegesen éri a vizet. Amennyiben mesterséges fénnyel világítjuk meg a halak lakhelyét, úgy gondoskodni kell arról, hogy 8 óránál tovább ne égjen a lámpa.

Az üvegen, más akváriumi berendezésen megjelenik az alga, akkor azokat távolítsuk el. A különböző díszek, eszközök, növények megszabadíthatók az algától lemosással, az üvegről is le lehet kaparni.

Alkalmazzunk részleges vízcserét rendszeresen. Vagyis hetente egyszer érdemes a vízmennyiség 10-15%-át cserélni.

Egyes halfajták ennek a szolgálatába állhatnak. Az algaevő fajok tápláléka lehet az, amitől mi meg szeretnénk szabadulni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | Képek: Pixabay)