Jump to content

Kinek valók a kisemlősök?

2014. 01. 09. 18:17

Természetesen mindenkinek, aki egy puha, meleg, apró szőrgombóccal szeretné megosztani életét, ugyanakkor nem vágyik arra, hogy minden szabadidejét a kedvencével való foglalkozás töltse ki. És persze annak is, aki nincs abban a szerencsés helyzetben, hogy a kertes ház nyújtotta előnyöket kihasználva nagyobb testű házikedvenccel ossza meg otthonát.

Ilyen esetekben célszerű az egyszerűbb gondozást igénylő kisemlősöket választani, mivel sokak számára ezek az apróságok jelentik az egyetlen összekötő kapcsot a természettel. Az igaz ugyan, hogy a kisemlősök kevesebbel is beérik, mint nagyobb testű négylábú társaik, de azért köztük is akadnak olyanok, amelyek több gondoskodást igényelnek - így mielőtt akcióba lépnénk, igyekezzünk a lehető legtöbb információt megtudni jövőbeni lakótársunkról.

A választásnál többféle szempontot tarthatunk szem előtt. Mindenképpen mérlegeljük például azt, hogy megelégszünk-e kedvencünk puszta látványával, vagy olyan állatkára van szükségünk, amelyik jól viseli a simogatást, babusgatást, gyömköszölést. A kisemlősök szelídíthetőségüket tekintve ugyanis nem egyformák - egyes fajok jól bírják a „gyűrődést” (sőt, egyenesen elvárják a simogatást), vannak azonban olyanok is, amelyekben inkább csak a szemünket gyönyörködtethetjük.

Az sem mellékes, hogy kis kedvencünk milyen életmódot folytat, ugyanis a kisemlősök jó része természetes környezetében magányosan él, ezért nem biztos, hogy jól járunk, ha betársítunk mellé egy lakótársat. Aztán vannak olyanok is, amelyek társas lények lévén rosszul tűrik a magányt - ebben az esetben mindjárt két kis kedvencről kell majd gondoskodnunk.

Érdemes szem előtt tartani ezeket a szempontokat, hiszen nem elég, ha az állattartás csak a mi örömünket szolgálja, nagyon fontos, hogy kis társunk is jól érezze magát a bőrében, ne okozzunk nekik felesleges stresszt állandó ajnározási mániánkkal, vagy éppen nem kívánt lakótársa jelenlétével.

Fotó: freedigitalphotos.net

otthonikedvenc.hu/szepsegsos.gportal.hu